jan 012014
 

Súdny exekútor je štátom určenou a splnomocnenou osobou na vykonávanie núteného výkonu súdnych a iných rozhodnutí. Exekúciu vykoná ten exekútor, ktorého v návrhu na vykonanie exekúcie označí oprávnený.  Exekučné konanie sa začína na základe návrhu na vykonanie exekúcie. K samotnému návrhu musí byť doložený  exekučný titul (viz. nižšie), ktorý je právoplatný a vykonateľný, resp. jeho notársky overená fotokópia spolu s kolkom vo výške 16,50 €. V prípade, že je oprávnený zastúpený právnym zástupcom, je potrebné doložiť plnomocenstvo, aj spolu s vyúčtovaním trov právneho zastúpenia v exekučnom konaní, pokiaľ si právny zástupca žiada svoje trovy vymôcť od povinného.

  2 komentáre to “Čo potrebujem na to, aby som mohol viesť exekúciu na môjho dlžníka?”

  1. Môj exmanžel si neplní vyživovaciu povinnosť voči maloletej. Ako mám postupovať?

    • Dobrý deň pani Speváková,

      exekúcia sa začína na návrh oprávneného (Vás) na vykonanie exekúcie. K návrhu je potrebné pripojiť exekučný titul, t.j. vykonateľné rozhodnutie súdu, ktorým súd uložil povinnému platiť výživné. Exekučný titul musí byť opatrený doložkou vykonateľnosti. Doložku vykonateľnosti vyznačuje súd, ktorý vo veci rozhodoval v základnom konaní.

      V zmysle zákona č. 71/1992 Zb. o súdnych poplatkoch je vymáhanie výživného oslobodená od súdneho poplatku.

      Návrh na vykonanie exekúcie je potrebné doručiť na exekútorský úrad v dvoch rovnopisoch, spolu s vykonateľným exekučným titulom. Návrh na vykonanie exekúcie Vám môžeme vypracovať my. V tom prípade nám exekučný titul naskenujte, pošlite e-mailom, vyčíslite presnú sumu doteraz zameškaného výživného a v priebehu nasledujúcich dní Vám vypracujeme návrh na vykonanie exekúcie.

      Ďakujeme za otázku

 Leave a Reply

(povinné)

(povinné, nebude zverejnený)